Menu

Kasteel de Kelder

Een prachtig kasteel gelegen in de Kruisbergse bossen in Doetinchem.

Architectuur

De oorspronkelijke naam van het landgoed is Hagen, maar het staat nu vooral bekend als Kasteel de Kelder. Dit heeft met grote waarschijnlijk te maken met het grote souterrain van het gebouw. Het kasteel heeft een rechthoekige vorm en is ongeveer 17 bij 6 meter groot. Het gebouw bestaat uit een kelder, hoofdverdieping en zolderverdieping. De zijgevels zijn trapgevels.

Geschiedenis

Kasteel De Kelder is in de Middeleeuwen gebouwd als boerderij. Het was destijds bezit van een familie uit de landadel. In 1656 is het huis in de huidige vorm herbouwd na een brand. In de eerste helft van de 19e eeuw kwam het landgoed in het bezit van de familie van Pallandt. Drie generaties lang is het eigendom geweest van de familie van Pallandt. Toen Henriëtte Jeanne Adelaïde barones van Pallandt eigenaresse was van het landgoed werd het in 1934 nogmaals getroffen door een grote brand. Vervolgens is het huis volledig gerestaureerd. Na het overlijden van Henriëtte kwam het landgoed in het bezit van haar zoon, Vincent Pieter Adriaan Beelaerts van Blokland. Toen Vincent overleed werd het landgoed eigendom van zijn zoon, Floris Beelaerts van Blokland. In 1973 is het volledig verkocht aan Geldersch Landschap & Kasteelen. In 2007 richtte Floris de stichting Beelaerts van Blokland Hagen op. Hij heeft het voorzitterschap en het beheer in 2014 overgedragen aan zijn oudere broer Pieter. Het doel van deze stichting is duurzaam behoud van het landgoed en de directe omgeving, de inventaris, de archieven en de van Pallandt portretten.

Functie

Rond 1900 was het huis in gebruik als jachthuis en daarna als padvindersclubhuis. Na de restauratie in 1934 diende het kasteel als streekmuseum. Momenteel is het kasteel te huren voor diners, ontvangsten en feesten. Ook wordt het veel gebruikt als trouwlocatie door de prachtige ligging in het bos, dat zorgt voor een romantische sfeer.

Locatie

Kasteel de Kelder
Kelderlaan 11
7009 BV Doetinchem
Tel: 0314 – 382 121
E-mail: info@kasteeldekelder.nl
www.kasteeldekelder.nl