Menu

De Geschiedenis van Doetinchem

Doetinchem is een dichtbevolkte stad met een ontzettend prachtige geschiedenis vanaf de 9e eeuw. Er wonen al meer dan 11.000 jaar mensen. Er zijn verschillende voorwerpen uit de prehistorie gevonden. .

Monumenten

Doetinchem had aan het eind van de middeleeuwen vaak last van branden. Een grote brand is ontstaan door een bakker die zijn gewassen in zijn oven wilde drogen. De hele stad is hierdoor in vlammen opgegaan. De hele binnenstad, het stadsarchief, de Catharinakerk en het Raadhuis waren volledig verwoest. In de Tweede Wereldoorlog bevond een vergissingsbombardement plaats. Door deze twee afschuwelijke gebeurtenissen zijn er slechts nog maar een paar historische gebouwen over. Kasteel Slangenburg, Onze Lieve Vrouwenkerk en het Kasteeltje de Kelder zijn een paar middeleeuwse gebouwen die er nog staan. De Catharinakerk is na de oorlog herbouwd. Ook had Doetinchem veel last van overstromingen door de Oude-IJssel. De waterafvoer was slecht doordat de Oude-IJssel kronkelig en ondiep was. In 1809 vond er een overstroming plaats die de brug over de Oude-IJssel vernielde.

Stadsmuren

Doordat Doetinchem aan de Oude-IJssel ligt is in 1100 Doetinchem gaan groeien. In dat zelfde jaar is er een stadsmuur gebouwd tegen de plunderaars die meerdere malen de stad probeerde leeg te roven. Er waren niet genoeg soldaten om de gehele muur goed te verdedigen waardoor in de Tachtigjarige Oorlog Doetinchem 12 keer bezet en beroofd is geweest. In de muur waren 4 openingen die later werden vervangen door poorten. Waar nu de oude ophaalbrug over de Oude-IJssel ligt, zat vroeger ook al een brug. Hier bevond zich de Waterpoort. Dat was de kleinste stadspoort van de 4. De Heezenpoort stond aan het einde van de Heezenstraat en de Hamburgerpoort bevond zich aan het einde van de Hamburgerstraat en is in 1302 gebouwd. Om de stadsmuur lag een smalle gracht en daarom heen een brede gracht. In 1672 hebben ze de stadsmuur voor een groot deel afgebroken.

In 1236 kreeg de stad stadsrechten. In dat zelfde jaar werd de stadsmuur met een meter verhoogd. Ook kwamen er 4 stadspoorten. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw bleef Doetinchem een belangrijke handelsplaats voor boeren uit de omgeving. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Doetinchem pas echt uit tot een ontzettend mooi centrum.

U kunt een mooi beeld krijgen van de 18e en 19e eeuw door middel van Villa Ruimzicht, Villa Bouchina en het Stadsmuseum. Het Borguis wat in 1975 het postkantoor was is nu een uniek eetcafé gerund door mensen met een beperking. Zeker een bezoekje waard!